Plant een zaadje van vertrouwen in je brein

Mijn tenen krommen, ik krijg het warm en wordt onrustig als ik naar bevallingen op tv kijk. Dit is het gangbare  beeld dat vrouwen voorgeschoteld krijgen over een van de meest indrukwekkende life events in hun leven. De beelden die je ziet hebben impact op je brein. Zeker als die beelden via de televisie tot je komen. Want televisie werkt heel hypnotiserend waardoor de info zo je onderbewuste kan binnen dringen zonder dat je het in de gaten hebt. Dat gaat ook op als je iets heel vaak hoort zoals een gangbare mening (bevallen is naar) in de verhalen van anderen. Dan blijven die beelden en de gevoelens die je erbij hebt hangen in je onderbewustzijn en planten een zaadje van angst en twijfel of van vertrouwen en blijdschap. Of het zaadje nu positief of negatief is, het vormt een referentiekader waar onbewust een volgende boodschap aan getoetst wordt. Datgene wat niet matcht  met wat er in je brein is opgeslagen komt niet bij je binnen wanneer jij gewoon in je dagelijkse bewustzijn bent. Daarom is het moeilijk om nieuwe mogelijkheden te zien of oude gewoontes en overtuigingen te veranderen.

Uit eigen ervaring en uit de vele geboorteverhalen van mijn cursisten weet ik dat geboorte een heel rustige, intieme en liefdevolle gebeurtenis kan zijn. Dus kijk even met me mee en laten we een zien of we een nieuw zaadje in je brein kunnen planten of het zaadje van verlangen naar vertrouwen dat er misschien al is kunnen voeden.

Er is gedimd licht, je hoort zachte muziek, het ruikt lekker, de ruimte is gevuld met rust en intimiteit. De moeder is helemaal in zichzelf gekeerd en gefocust op haar lichaam en haar kindje. Ze ademt mee met de beweging van haar baarmoeder en ze volgt haar lichaam met beweging en houdingen. Haar partner volgt haar liefdevol en helpt haar zich alsmaar dieper te ontspannen door massage en positieve woorden. Met de speciale techniek waar ze samen mee hebben geoefend in de zwangerschap kan hij haar zelfs op lastige momenten helpen om rust te vinden en de geboorte te laten gebeuren. Ze is volledig aanwezig en tegelijkertijd ligt haar prioriteit en haar aandacht bij dat wat haar helpt om haar lichaam het werk van de geboorte te laten doen. De geboortehormonen stromen door haar lichaam. Oxytocine, de drijvende kracht achter de geboorte, geven haar een gevoel van verbondenheid met haar baby en haar partner en maken een enorme oerkracht in haar los. Endorfine, de natuurlijke pijnstiller, een lichaamseigen morfine-achtige stof die vele malen sterker dan morfine. Ze drijft erop mee en is “high” van deze hormonale geboortecocktail.

Tja, nu denk je misschien, dat is een mooi sprookje maar zo gaat het niet in het echt. En terecht want dan zit in jou hoofd waarschijnlijk een ander plantje. Wat is het daarom toch super dat er mensen zijn zoals Susy en Carl die de geboorte van hun dochter Daisy gefilmd hebben. Zodat jij werkelijk een ander beeld kunt bekijken en er een nieuw zaadje in je brein gepland kan worden. Als dat zaadje wat voeding krijgt zal je waarschijnlijk een verlangen gaan voelen om de geboorte van je kindje ook zo te ervaren. Dan vind je vanzelf dat wat je nodig hebt om ook jou vertrouwen te gaan laten groeien en jouw kindje rustig en kalm, liefdevol op de wereld te zetten.

Aantrekkelijk idee? Trek dan even een kwartiertje uit om je te laten inspireren door Susy en Carl.